Κι ο κλήρος πέφτει «στον γενναίο»…
Αγαπητοί γονείς και πάλι «ο κλήρος πέφτει στον γενναίο», δηλαδή σε εσάς που καλείστε να ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης και κρίσιμης κατάστασης, που από την μία πρέπει να τα βάλετε με τον φόβο και την ανασφάλεια που έχει προκαλέσει η πανδημία του Κορωνοϊού και από την άλλη με τον φόβο και την ανησυχία για την προστασία της υγείας των παιδιών σας, αλλά και για το μέλλον και την προσωπική τους εξέλιξη. Αυτήν την περίοδο, σε μία κατάσταση υγιούς εγκλεισμού στο σπίτι, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αποδεχτείτε την κατάσταση, να κατανοήσετε την δυσκολία «απομόνωσης» των παιδιών από τους φίλους τους και την καθημερινότητα τους και να τα στηρίξετε στο δύσκολο έργο στο οποίο πρέπει να ανταπεξέλθουν και τιτλοφορείται ως «Πανελλήνιες εξετάσεις»!
Παρακάτω σας παραθέτουμε 4+1 προτάσεις για να βοηθήσουμε το έργο σας.
- Κατανόηση
Για να μπορέσετε να αποτελέσετε σύμμαχο και στήριγμα στα παιδιά σας θα πρέπει αρχικά να επιστρατεύσετε τις βασικές δεξιότητες της ενσυναίσθησης που διαθέτει ο καθένας από εσάς και θα έλεγα, μάλιστα την ιδιαίτερα ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση, ως «μαχητές» γονείς.
Πρώτη και βασική δεξιότητα είναι αυτή του καλού ακροατή. Πολλές φορές το να κάθεσαι και να αφιερώνεις προσωπικό χρόνο για να ακούσεις τις σκέψεις, τις ανησυχίες, τα άγχη, τους φόβους των παιδιών σας αποτελεί λυτρωτική βοήθεια για αυτούς, ακόμα και αν δεν σας επιτρέψουν να απαντήστε με μία συμβουλή, με ένα χαμόγελο ή ακόμα και αν δεν σας δώσουν καθόλου χρόνο να αντιδράσετε. Δεν πειράζει, τον στόχο σας τον πετύχατε με επιτυχία. Ήσασταν εκεί για να ρουφήξετε όλη την ένταση και τον φόβο τους, μόνο και μόνο με την παρουσία σας και το ζεστό σας βλέμμα που σημαίνει ότι αναγνωρίζετε την παρουσία τους και το ανάστημα τους.
Δεύτερη δεξιότητα αποτελεί η δυνατότητα να πραγματοποιήσετε ένα εποικοδομητικό διάλογο. Για τους τυχερούς γονείς, που το παιδί όντας ένας εκρηκτικός έφηβος θα τους κάνει την χάρη να μιλήσουν και να εκφράσουν την γνώμη τους, η διαδικασία του διαλόγου δεν είναι εύκολη πάντα. Για να μπορέσει ένας διάλογος να είναι εποικοδομητικός θα πρέπει ο γονέας να πετάξει έξω από αυτόν κάθε στοιχείο που προκαλεί πρόβλημα, όπως η ένταση, οι φωνές, τα αρνητικά σχόλια, οι προσωπικές επιθέσεις και τα λάθος παραδείγματα όπως «Είδες της Κούλας ο γιος πόσες ώρες διαβάζει;» ή «τι βαθμούς πήρε;».
Τέλος, είναι σημαντικό κάποιες φορές να δικαιολογείτε τα παιδιά σας και για τον τρόπο συμπεριφοράς τους και για τα λόγια τους, ακόμα και για τις επιθετικές σκέψεις τους προς εσάς. Πρέπει να καταλάβετε ότι είναι οι εν δυνάμει νέοι του μέλλοντος, οι οποίοι θα σηκώσουν το βάρος των προσωπικών τους επιλογών και έρχονται και οι ίδιοι καθημερινά αντιμέτωποι με τις προσωπικές συγκρούσεις και τα ηθικά διλήμματα της ανεξαρτητοποίησής τους από εσάς.
- Αποφύγετε την Υπερπροστατευτικότητα
Η υπερπροστευτικότητα είναι αυτή που έρχεται να μειώσει το Ego των παιδιών και να τους υπενθυμίζει ξανά και ξανά την αδυναμία τους να υψώσουν ανάστημα μπροστά στην τεράστια ασφάλεια που λέγεται γονείς και σπίτι. Μην ξεχνάτε είναι σε μία ηλικία που θέλουν να νιώθουν με κάθε τρόπο την αυτονομία τους και την ανεξαρτησία τους. Για αυτόν τον λόγο, λοιπόν, αφήστε τους να παίρνουν πρωτοβουλίες μέσα στο σπίτι, είτε φτιάχνοντας μόνοι τους το πρωινό, είτε φτιάχνοντας ένα φαγητό για όλους σας, είτε οργανώνουν το πρόγραμμά τους σύμφωνα με τους δικούς τους κανόνες. Αφήστε τους να χαίρονται κάθε φορά, με τέτοιου είδους ενέργειες, το τρόπαιο της υπενθύμισης της αυτονομίας.
- Ευχάριστο Break
Αποτελέστε για αυτούς ένα ευχάριστο διάλειμμα από την συνέχεια του διαβάσματος. Ο καθένας από εσάς γνωρίζοντας καλά την ιδιοσυγκρασία και την προσωπικότητα του παιδιού μπορεί να σκαρφιστεί κάτι που να ελαφρύνει το πρόγραμμα διαβάσματος ή και ακόμα που θα φτιάξει την διάθεση του για να συνεχίσει με ακόμη περισσότερο ζήλο και όρεξη. Τέτοιες ενέργειες μπορεί να είναι η ετοιμασία ενός λαχταριστού και αγαπημένου του snack, η απόλαυση ενός δροσιστικού χυμού, η παρακολούθηση μίας ωραίας ταινίας σε συντροφιά μαζί σας, η διασκέδαση ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και σίγουρα ο σεβασμός προς το έργο τους, δηλαδή ησυχία την ώρα του διαβάσματος.
- Αποτελέστε παράδειγμα προς ΜΙΜΗΣΗ
Αποτελέστε παράδειγμα προς μίμηση για αυτούς, για να μπορέσουν να πάρουν δύναμη από εσάς και να συνεχίσουν να εργάζονται και να διαβάζουν συστηματικά χωρίς εντάσεις και με υπομονή. Τα στοιχεία που οικειοποιούνται τα παιδιά από τους γονείς είναι ο τρόπος ομιλίας (ύφος, λεξιλόγιο, ακόμα και τόνος φωνής), η συμπεριφορά και οι ενέργειες. Παράδειγμα για την τρέχουσα κατάσταση αποτελούν όλες οι προτροπές για την προσωπική καθαριότητα και την παραμονή στο σπίτι. Δεν χρειάζεται να πείτε 20 φορές τις φράσεις «ΠΛΥΝΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ», «ΜΕΙΝΕ ΣΠΙΤΙ» , «ΜΗΝ ΒΓΑΙΝΕΙΣ» «ΜΗ, ΜΗ, ΜΗ…., ΜΗ….». Απλά μπορείτε να είστε παράδειγμα προς μίμηση για αυτούς, κάνοντας τις επιθυμητές πράξεις και ενέργειες πρώτοι εσείς οι ίδιοι, για να καταλάβουν ότι είναι προσωπική ευθύνη του καθενός η ασφάλεια του σώματος και της υγείας μας.
- Αποδοχή και Επιβράβευση
Το πιο σημαντικό κομμάτι στην επικοινωνία και στην αρμονική αλληλεπίδραση με τα παιδιά σας αποτελεί η αποδοχή της προσωπικότητάς τους, η αναγνώριση της μοναδικότητάς τους και η επιβράβευση της προσπάθειάς τους, όποια και αν είναι αυτή και σε όποιον βαθμό και αν πραγματώνεται.
Μην ξεχνάτε ποτέ να λέτε «ΜΠΡΑΒΟ» για την προσπάθεια που καταβάλλουν να ανταπεξέλθουν στο απαιτητικό πρόγραμμα των σπουδών τους, στις επιδιώξεις που έχετε εσείς για αυτούς και σε αυτά που περιμένουν να καταφέρουν οι ίδιοι σύμφωνα με τις επιθυμίες τους και τα όνειρα τους.
Πριν πείτε όμως «μπράβο» στα παιδιά σας, πείτε ένα μεγάλο «ΜΠΡΑΒΟ» σε εσάς που είστε στρατιώτες και προστάτες όλου του θεσμού της οικογένειας και που συνεχίζετε να δίνετε ελπίδα στη μελλοντική γενιά μεταδίδοντας ηθικές αρχές, ασφάλεια και αγάπη στα παιδιά.
Ειρήνη Λάτσιου
Συμβουλευτική Ψυχολόγος,
Σχολική Ψυχολόγος
Ειδικευόμενη σε αναπτυξιακά προβλήματα στην παιδική και εφηβική ηλικία